De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo is al de grootste van Nederland, en is hard op weg om één van de grootste van Europa te worden. Daarmee groeit de nadruk op veiligheid net zo hard. Nieuwe beveiligingsfuncties moeten het nagenoeg onmogelijk maken om je coins te verliezen in hacks en scams. Gebeurt dat toch? Dan ben je in veel gevallen verzekerd tot 100.000 euro.
Zwaar beveiligde kluizen bij Bitvavo
Er zijn steeds meer redenen waarom Bitvavo als erg veilig wordt beschouwd. In een persbericht schrijft het Nederlandse bedrijf over de samenwerking met de hoogst aangeschreven crypto-beveiligingsbedrijven, zoals Fireblocks en Ledger Enterprise. Zij bieden zwaar beveiligde crypto-wallets voor instituten, die de kans van slagen voor hackers minimaliseren. Bitvavo gebruikt deze wallets al voor verschillende cryptocurrencies, en werkt eraan om ze voor het gehele (groeiende) crypto-aanbod te gebruiken.
Het grootste deel van de coins ligt in cold storage, oftewel offline wallets die je niet van buitenaf kunt hacken. Dat is van zichzelf al een stuk veiliger dan wallets die alleen met software zijn beveiligd. Klanten kunnen hun coins gewoon opnemen, maar ze jatten is een stuk lastiger.
Maar het platform gaat veel verder, want de back-ups van deze wallets liggen ook nog eens in kluizen van banken kwaliteit. Deze worden ten alle tijden in de gaten gehouden. Ook voldoen ze aan de hoogste beveiligingsstandaarden in Nederland, wel te verstaan onder de categorie 4+.
Ook beschermd bij een faillissement
Maar fysieke veiligheid is één ding, weten we na de vele faillissementen van crypto-bedrijven in 2022 en 2023. Ook Bitvavo ondervond daar de gevolgen van door het faillissement van crypto-leenplatform Genesis, dat op zijn beurt in de problemen kwam door het faillissement van FTX.
BItvavo had bij DCG/Genesis een bedrag van €280 miljoen gestald, als onderdeel van de staking-dienst, die Bitvavo destijds aanbood. Het Chaper 11 proces loopt nog, na recente berichtgeving verwacht men een “recovery rate” tussen de 80-100%.
Klanten maakten zich ten tijde van het nieuws zorgen over de stabiliteit van Bitvavo. Maar al snel werd duidelijk dat het Nederlandse bedrijf overeind kon blijven, mede door financieel gezond beleid te voeren in de voorgaande jaren. Bitvavo staat dan ook volledig garant voor het nog uitstaande bedrag, wat inhoudt dat het bedrijf zelf op zal draaien als het bedrag niet helemaal terugkomt. Klanten kunnen daarom nog altijd gewoon bij hun tegoeden.
Verder liggen de activa van klanten bij een aparte stichting, zodat je cryptocurrencies veilig zijn bij een mogelijk faillissement van het handelsplatform zelf. Via deze stichting brengt het bedrijf de activa onder bij twee afzonderlijke custodians
€100.000 verzekerd, maar ook eigen verantwoordelijkheid
Mocht je je tegoed en je coins toch kwijtraken doordat iemand anders toegang tot je account heeft gekregen, dan ben je verzekerd tot een schade van 100.000 euro. Hier kom je automatisch voor in aanmerking, zonder extra kosten. Wel moet je voldoen aan enkele voorwaarden.
Logischerwijs is het vereist om tweefactorauthenticatie (2FA) aan te zetten. Hiermee krijg je een code op een externe app op je telefoon, die je moet invoeren bij het inloggen op Bitvavo. Zo moet je een extra stap uitvoeren om bij je account te kunnen, wat het voor criminelen bijna onmogelijk maakt om je coins te stelen. Aan alleen je e-mailadres en je wachtwoord hebben ze dan namelijk niet meer genoeg, ze moeten ook het apparaat met de 2FA-app hebben.
Phishing aangepakt
Met het hard groeiende Bitvavo krijgt het handelsplatform veelvuldig te maken met phishing. Afgelopen zomer waarschuwde het zijn gebruikers nog voor hackers die zich voordeden als Bitvavo-medewerkers.
Om er zeker van te zijn dat Bitvavo’s e-mails gewoon afkomstig zijn van Bitvavo kun je een anti-phishingcode instellen. Deze code staat bovenaan elke e-mail van het handelsplatform. Zo weet je dat je geen risico loopt als je op een link klikt. Om in aanmerking te komen voor de schadevergoeding hoef je deze code niet te hebben ingesteld.Wel is een vereiste dat een hack niet is ontstaan doordat je op een link in een e-mail hebt geklikt.
Nog drastischer is het opnameslot. Hiermee voorkom je dat hackers überhaupt coins kunnen opnemen, ook als ze succesvol zijn met het binnendringen. Pas als je 1 euro overmaakt naar je rekening kun je er weer bij, dit geldt zelfs voor jezelf. Als het goed is kan er maar één iemand bij je bankrekening, zo is je account dus superveilig.
Bitvavo breidt uit in Nederland
De Nederlandse beurs is hard aan het groeien. Toen Binance in juni aankondigde te stoppen met zijn diensten in Nederland, bood Bitvavo klanten een overstapbonus. Hierdoor maakten Binance-klanten massaal een account aan op Bitvavo, en groeide het platform met tienduizenden klanten.
Vlak daarvoor maakte de Nederlandse concurrent LiteBit bekend dat het de deuren ging sluiten. Failliet is het niet gegaan, maar het was niet meer de moeite waard om door te gaan. Dit kwam onder andere door de torenhoge kosten voor regulatie die het aan De Nederlandsche Bank (DNB) betaalde. Bitvavo heeft hun klanten bestand overgenomen en zo konden LiteBit klanten hun digitale assets gratis en eenvoudig over zetten naar Bitvavo.
Hierdoor wist Bitvavo veel nieuwe gebruikers te verwelkomen. Dit in aanvulling op de al meer dan 1 miljoen gebruikers en continue instroom van nieuwe klanten op het beursplatform.
Post Views: 213
Author: Ann Miller
Last Updated: 1704420362
Views: 2895
Rating: 4.3 / 5 (90 voted)
Reviews: 94% of readers found this page helpful
Name: Ann Miller
Birthday: 1911-01-14
Address: 30600 Johnston Wells, Heathermouth, RI 84865
Phone: +4527019491890113
Job: Insurance Agent
Hobby: Horseback Riding, Beekeeping, Stamp Collecting, Bird Watching, Embroidery, Rock Climbing, Swimming
Introduction: My name is Ann Miller, I am a Colorful, steadfast, daring, proficient, rich, sincere, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.