Achtergrond

Bijna vijfduizend christenen waren het afgelopen jaar slachtoffer van ontvoeringen in Nigeria. Bijna wekelijks wordt er een voorganger of priester ontvoerd. Nergens ter wereld is het aantal ontvoeringen zo hoog. Hoe komt dat?

vrijdag 28 juli 2023 om 15:10 aangepast 18:21

De slippers van studenten lagen nog op het schoolterrein van de Bethel Baptist High School, nadat ze op 14 juli 2021 waren ontvoerd door schutters in de Nigeriaanse staat Kaduna.
De slippers van studenten lagen nog op het schoolterrein van de Bethel Baptist High School, nadat ze op 14 juli 2021 waren ontvoerd door schutters in de Nigeriaanse staat Kaduna. beeld afp / Kola Sulaimon

Het aantal ontvoeringen in Nigeria is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Vrijwel wekelijks is een voorganger of priester het slachtoffer van een ontvoering. Maandag 10 juli werd bijvoorbeeld de katholieke priester Joseph Abzubuike ontvoerd. Twee dagen later werd hij door de politie bevrijd, de daders ontkwamen. In april werd de gereformeerde dominee Nicodemus Ude ontvoerd en dezelfde dag door de politie bevrijd.

Zowel moslims als christenen zijn slachtoffer van ontvoeringen en geweld. Er zijn voorbeelden van wederzijdse steun. Zo werden er in juni 16 baptisten ontvoerd in het noorden van Nigeria. Een moslimgemeenschap uit hetzelfde gebied bracht het losgeld, en een motorfiets die de ontvoerders wilden hebben, bijeen. De voorga..